Изборът на правилна възглавница зависи, от това как спите.

Изборът на правилна възглавница зависи, от това как спите.
Изборът на правилна възглавница зависи, от това как спите.

Къде е главата „ви“, докато спите? – Това е важен въпрос, който следва да си зададете, когато купувате нова възглавница.

Когато прекарвате 1/3 от живота си в леглото, главата ви е на възглавница, а затова е изключително важно е да купите подходящата възглавница.

Експертите казват, че комфортът е вашето основно съображение, но не трябва да бъде единственият фактор, който да вземете предвид при закупуването на възглавници. Също така трябва да помислите за подкрепата на шията, потенциални алергени и дългосрочна трайност.

Ако нямате подходящата възглавница, това може да предизвика главоболие, болка в шията, изтръпване на раменете и ръцете, дискомфорт, хъркане, кихане, хрипове (неприятно дишане), всичко това води до липса на качествен сън.

  • Това как спите, засяга вашето здраве умствено и физически.

Психически – ако не получите добър сън, това може да повлияе върху концентрацията, преценката, паметта, настроението и нивото на стрес.

Физически – ако не се постига качествен сън, това може да допринесе до поява на болки, умора, заболявания, разрушаване на имунната система, наддаване на тегло и др.

Всеки има уникален стил и позиция на спане. Някои от нас спят настрани, други спят по гръб. Има някои, които смятат, че е най-удобно да спят по стомах. Най-доброто, което една възглавница може да направи за вас е да създаде комфорт за главата и шията в неутрално положение по време на сън. За да намерите най-добрата възглавница, трябва да сте наясно с позата по време на съня си.

Ако спите по гръб – изберете по-тънки възглавници, така че главата да не е нито много наведена, нито прекалено изправена. Също така потърсете възглавница с допълнителна извиква, където да вмъкнете шията. Ако спите по гръб ще искате средна или по-тънка възглавница. Някои експерти препоръчват допълнителна възглавница под коленете, когато спите по гръб, за да помогнете допълнително за подравняване на гръбначния стълб. Нуждаете се от възглавница, която да поддържа естествената кривина на горната част на гръбначния стълб и ви осигурява подкрепа под главата, врата и раменете. Възглавницата със средна твърдост е най-добрият избор в този случай.

Ако спите на една страна – се нуждаете от по-здрава възглавница, която да запълни разстоянието между ухото и рамо. Ако спите на една страна (както повечето хора правят), тогава имате нужда от нещо, което да поддържа правилно главата и шията, докато спите, за да се събудите и да се чувствате освежени и енергични. Обикновено възглавница със средна плътност, поддържа правилна и хоризонтална линия на гръбнака.

Ако спите по стомах – потърсете много тънка, почти плоска възглавница. Може дори да не се нуждаете от възглавница, но помислете за комфорта на стомаха и това да избегнете болки в долната част на гърба. Ако спите на стомах и не искате да използвате твърде висока възглавница, шансовете гръбнакът ви да се сблъска с много неестествени позиции, поява на болки в гърба е много голям. Изберете тип възглавница, която е по-мека и тънка.

Всички позиции – ако спите във всички горепосочените позиции, най-добрият вариант за вас може да е възглавницата, която не е твърде плътна или висока и която осигурява подходяща подкрепа за всички позиции. За вас може да е луксозна възглавницата и от типа по-твърди, по-плътни, по-високи модели. Вие избирате, според това коя поза за сън предпочитате.

Коментари от FACEBOOK