Странните неща, които ни се случват по време на сън

Странните неща, които ни се случват по време на сън
Странните неща, които ни се случват по време на сън

Случвало ли ви се е да говорите или да ходите насън? Мислите си, че това е странно. Тогава вижте следващата класация на странните неща, които най-често хората правят насън.

Парализа по време на сън

Този “феномен” най-често се проявява точно преди да се събудите. Тогава човек има усещането, че е буден, но все още не може да движи нито една част на тялото си.

Това се получава, защото една част от мозъка се събужда по-рано от другите и създава фалшивата илюзия за парализа. Усещането е неприятно, но далеч не е опасно.

Паническа атака

Почти всеки е имал моменти, в които внезапно усеща страх или паника. В будно състояние те са често срещано явление, но някои хора ги преживяват и докато спят.

Най-често това се случва на деца. Пристъпите продължават от 2 до 20 минути и понякога са много плашещи. Причиняват се от сънни разстройства, мигрена или травми по главата. Най-добре е в такъв момент спящият да не се буди.

Неконтролируемо движение на очите

Когато наблюдаваме отстрани някого с подобно поведение, то изглежда доста странно и дори плашещо. Това се получава, защото по време на сън тялото е в покой, но с течение на съня очите се движат и започват примигват неконтролируемо. В тази фаза сънят е най-дълбок, а сънищата изглеждат най-реални.

Усещане за падане

На всеки се е случвало поне веднъж да почувства, че пада докато спи. Обикновено когато сънуваме, тялото ни е сковано. Когато започнем да сънуваме преди тялото да се е отпуснало напълно, някои по-живи сънища със сцени като падане от скала, небе или просто спъване, създават доста реалистично усещане. Причините за явлението са свързани с умора и прекален стрес.

Синдром на експлодиращата глава

Усещането е много странно и неприятно. При него изведнъж спящият се събужда и има чувството, че е чул много силен звук, видял е силен проблясък и е усетил сякаш има експлозия вътре в главата си. Явлението е рядко и в действителност, нищо подобно не се случва в човешката глава.

Този синдром е сходен на усещането за падане. При него тялото още не е преминалоо в дълбоката фаза на съня и части от мозъка все още функционират. Именно това е и причината за ужасяващото преживяване и реалистичното усещане за експлозия в главата.

Източник: www.vesti.bg

Коментари от FACEBOOK