Виене на свят, зрителни смущения… симптоми, които не са за подценяване.

Виене на свят, зрителни смущения... симптоми, които не са за подценяване.
Виене на свят, зрителни смущения… симптоми, които не са за подценяване.

Имате чувството, че краката ви потъват в пода, наоколо всичко се върти, зрението ви се замъглява, изпитвате гадене… Трябва ли това да ви тревожи? Тези симптоми не са за подценяване, въпреки че в повечето случаи говорят за невинни неразположения.

Световъртежът е въпрос на равновесие

Мозъкът и по-точно неговата част, наречена малък мозък, отговаря за положението на тялото и ръководи движенията. За тази цел той си служи с информациите, които му изпращат вътрешното ухо, очите и мускулите.
Вътрешното ухо е центърът на равновесието. В него се съдържат канали и два отолитни органа, покрити с фини реснички, на чиито върхове са разположени калциево-карбонатни кристали (отолити). При ускорение на тялото те огъват ресничките, това дразнение стимулира вестибуларните нерви и те изпращат информация директно на мозъка, а той от своя страна адаптира движенията ни спрямо пространството.
Очите предават към мозъка образи на околната среда, а мускулите и рецепторите, разположени по долната част на ходилата, дават допълнителни индикации за позицията и движенията на тялото.

Защо ни се вие свят?

В повечето случаи виенето на свят се дължи на дисфункция на информационните сигнали, тоест могат да бъдат резултат от локомоторен проблем, зрително смущение или проблем на вътрешното ухо.
Вестибуларната система е разположена в близост със слуховия апарат. Поради това всяко едно слухово смущение, отитът или запушването на ухото с ушна кал може да доведе до виене на свят.

В други случаи загубата на равновесие се дължи на неправилно „поведение” на отолитите, които подават фалшиви информации към мозъка.

При възпаление на вестибуларните нерви в резултат на вирусно заболяване също може да се стигне до загуба на равновесие и гадене. Това неразположение трае не повече от 15 дни.

Мениеровият синдром е заболяване, което засяга хора на възраст между 40 и 60 години. Той се характеризира със силно виене на свят, съпроводено от шум в ушите. Неговите симптоми са временна загуба на слуха, главоболие, усещане за запушено ухо.

Опасно ли е виенето на свят?

По принцип виенето на свят не е признак за влошено здравословно състояние, но има случаи, в които причините са много сериозни – мозъчен инсулт, тумор в мозъка, епилепсия, множествена склероза.

При възрастните хора мускулите и вестибуларният апарат се износват с годините. Освен това зрението намалява или се влошава при високо кръвно налягане например. Виенето на свят в третата възраст трябва да бъде наблюдавано от лекар, защото може да е резултат от неправилна дозировка на лекарства, сърдечносъдови проблеми или влошено кръвообращение. При загуба на равновесие са възможни падания и травми.

Какво причинява зрителните смущения?

Окото се състои от роговица, ирис, зеница, ретина, стъкловидно тяло и оптичен нерв. Всички тези части изпълняват специфичните функции да предпазват окото, да обработват образа и да информират мозъка.

Когато зрението е нарушено, причината може да е в банално неразположение без последствия за здравето на очите, но може и да е признак на по-сериозно заболяване.

Ако образът пред очите ви се замъглява и ви е трудно да видите на фокус близък или далечен предмет, вие страдате от зрителни смущения. Те могат да се дължат на:

  • умора в края на деня, прекалено дълго задържане пред светещия екран на компютъра или телевизора.
  • късогледство или далекогледство, за които още нищо не знаете. След 45-годишна възраст повечето хора имат далекогледство.
  • глаукома – заболяване, което атакува директно зрението и се характеризира със симптоми като гадене, повръщане, болка в очите.
  • катаракта или перде на окото – появява се при възрастни хора над 65 години.
  • хипертония, диабет и сърдечносъдови засолявания.

Източник: https://zdrave.rozali.com

Коментари от FACEBOOK